Scroll to Content


АНСАМБЪЛ "БЪЛГАРЕ" ЩЕ ПРИСЪСТВА НА ЧЕСТВАНЕТО ОТ 110-тата ГОДИШНИНА ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ

 

История

Всичко започва с една идея

Христо Ив. Димитров мечтае да създаде грандиозен фолклорен спектакъл, който в седем музикално-танцови картини да покаже най-характерното от музиката, песните, танците и народо-психологията на българите от седемте етнографски области - Родопите, Македония, Шоплука, Северна България, Добруджа, Странджа и Тракия.
Скоро той осъзнава, че за да бъде изпълнен подобен спектакъл, трябва да бъде създаден елитен професионален ансамбъл от фолклорни изпълнители, които да преминат специален етап на подготовка и да изнесат на плещите си тази отговорна задача. Идеята е подкрепена от сестрата на Христо - Елена, но най-мощен тласък в нейното реализиране дава присъединяването на британския гражданин Ян Чарлз Андерсон (впоследствие съпруг на Елена), който финансира създаването на проекта. Въпреки че първоначално предвиденият бюджет се увеличава девет пъти, Ян Андерсон не се отказва и проектът е реализиран. Създаден е първият частен фолклорен ансамбъл в България - "Българе".
1 октомври 2002 г.
В една малка танцова зала на столичния бул. "Мария Луиза" Христо и Елена Димитрови събират 20 танцьори - някои са професионалисти, други все още ученици в хореографското училище, а има и любители. Никой от присъстващите не подозира, че само след шест месеца заедно ще пожънат грандиозен успех с първия си спектакъл - "Това е България". Те не само ще направят революция в развитието на българския музикален и танцов фолклор, но ще се превърнат в най-големия частен фолклорен ансамбъл в Европа.
Днес, 13 години по-късно, ансамбъл "Българе" играе пред публика 5 свои спектакъла, коренно различни един от друг. "Това е България" разкрива красотата на българските танци. "България през вековете" показва цялата история на най-старата европейска държава. "Албена" е апотеоз на българката и българската фолклорна песен, а в спектакъла на “Уникалните гласове” танцьорите на ансамбъл “Българе” показват себе си в една съвсем нова светлина. В представленията участват 40 професионални танцьори и 30 солисти - актьори, каскадьори, балетисти, певци, музиканти, алпинисти и др.
С този голям екип работят едни от най-добрите композитори, музиканти, сценографи, дизайнери и художници на костюми в страната.
До този момент, ансамбъл „Българе“ е изнесъл над 1500 предсатвления и концерти в 21 държави по света. Това е първият български фолклорен ансамбъл гастролирал на Бродуей в Ню Йорк (САЩ).
Партньори на мащабната дейност са Президентът на Република България, министерства, държавни и частни институции и организации, почти всички общини в България, както и много частни спонсори и видни личности.
На 11.02.2011, Президентът на Република България Георги Първанов награди с „Почетния знак на президента“ Ян Чарлз Андерсон за чужденец с най-голям приноз за развитието на културата в България. Финансовата подкрепа на Ян Андерсон беше оценена на повече от 2 милиона лева.

 

Христо Ив. Димитров е български хореограф и режисьор, популярен най-вече като създател и продуцент на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”. Роден е на 7 октомври 1969 г. във Варна, но живее и завършва средно образование в Шумен. От десетгодишен танцува народни танци в самодейни състави. След отбиване на военната служба във флота, превръща хобито си в професия. От 1990 г. е редовен студент в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив в специалността „Хореографска режисура”. Дипломира се през 1994 г. в класа на проф. Петър Луканов. Живее в Пловдив и се реализира в предприемаческия, издателския и рекламния бизнес до 2000 г., когато се премества в София.

Създател на Национален фолклорен ансамбъл „Българе” и репертоара му

През 2002 г. с активната финансова подкрепа на британския гражданин Ян Чарлз Андерсон подготвя създаването на първия частен професионален фолклорен ансамбъл у нас.
На 1 октомври 2002 г. Христо Димитров и сестра му Елена Андерсон полагат началото на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”. На 3 април 2003 г. е дебютът на ансамбъла в Зала 1 на НДК с премиерата на музикално-танцовия спектакъл „Това е България!”, създаден от Христо Димитров. Вторият му авторски спектакъл като сценарист, хореограф и режисьор е историческият „България през вековете”, с премиера на 6 юни 2006 г. Третата му авторска творба е музикално-танцовият спектакъл „Албена”, с премиера на 15 май 2007 г. Креативният хореограф и режисьор създава през годините и т.нар. събитийни спектакли - „Морски истории”, „България в Европа”, „Последната нощ на Апостола” и др.
В навечерието на Трети март 2012 г. се състои премиерата на екранизираната версия на спектакъла на НФА „Българе” „Това е България!“ . Реално това е първият музикално-танцов фолклорен филм у нас, по сценарий и режисура на Христо Димитров.
Той е автор и на четвъртия мащабен спектакъл на ансамбъл „Българе” – „Осмото чудо”, чиято премиера се очаква през 2016 година.

Продуцентска и импресарска дейност

Успешен продуцент на ансамбъл „Българе” от самото му създаване. От 2007 г. е продуцент и на тримата български тенори, известни като трио „Уникалните гласове”. Създава хореографията и режисурата на музикално-танцовия им шоу спектакъл с участието на НФА „Българе” /с премиера през август 2008 г./. В периода 2009-2015 година продуцира и дамското трио „Сопрано”.
През 2011 г. разширява дейността си със създаването на Национална импресарска мрежа.

Идеен автор и организатор на патриотични инициативи

- Създава Фондация „Българе“ /2004 г./, чиито задачи са да подкрепя, съхранява и популяризира българското фолклорно и културно наследство у нас и в чужбина.
- Учредява Национално движение „Второ Българско Възраждане“ /2005 г./, привличайки към идеите му много патриоти от различни слоеве на българското общество. В 7 български града тържествено са запалени вечни огньове на движението.
- Издава луксозното патриотично списание „Българе“ /2005-2007 г./
- Организира кампанията „Да развеем българското знаме” – 2007 г.
- През 2010 г. е избран за член на Управителния съвет на Сдружение „Майка България”.
- Учредява Фондация „Вяра без граници” /2012 г./ и клуба „Библията отговаря” /2014 г./
- През 2014 г. по негова идея и с активното му участие се учредява Сдружение „Пазители на българщината”, като е избран за председател на Управителния съвет.
- От 2015 г. е главен редактор на патриотично списание "Българе", възстановено в онлайн вариант като печатен орган на "Пазители на българщината".

Създател на фестивали

- Международен Фестивал на фолклорната носия в Жеравна – създаден и организиран от Христо Димитров и Фондация „Българе”, провеждащ се ежегодно в края на месец август от 2008 г.
- Международен Фестивал на необвързаните във Велинград – създаден през 2012 г. от Христо Димитров и организиран ежегодно през месец юни.
- Национален събор „Войводска среща” – през юли 2014 г. организира първия събор в село Жеравна.

Отличия

- 2014 г. - Почетен знак „Златен век” – печат на Симеон Велики и грамота от Министерството на културата за големия му принос в развитието на българската култура, по повод 24 май
- 2015 г. - Почетен гражданин на град Котел

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *