Scroll to Content

<p><script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script><br /><script> (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-7837237363980934", enable_page_level_ads: true });</script></p>

Завърши четвъртото издание на международния турнир по шахмат, посветен на 143 годишнината от Априлската епопея. Турнирът получи широк отзвук в шахматните среди на световно ниво. С присъствието си турнира уважиха гросмайстори като Крум Георгиев- побеждавал не кого да е, а самия Каспаров, гросмайстор Николай Нинов, Михаил Шерешевски, директор на най-добрата тренировъчна школа в света – Сириус, в Сочи, Русия и автор на едни от най-хубавите книги за шах.

Турнирът се проведе в събота и неделя в зала „Арена Асарел“, а ден преди официалния му старт, в хотел Court Inn се състоя сеанс на 10 дъски на ротационен принцип с участието на международните майстори Димитър Лалев и  Атанас Димитров.

 

Първоначално заявка за участие бяха дали 120 души, но силната конкуренция отказа много от тях да продължат борбата. Присъствието на състезатели с шампионски манталитет и сблъсъка с тях доведоха до много сълзи неукрепналите в тежки битки млади шахматисти.
След много борба и напрежение в последния кръг между Кирил Димов и 12 годишния Андре Тюлие от Франция, които направиха борбено реми, победител в крайното класиране на VI тия международен турнир по шахмат стана международният майстор IM Димитър Мърхолев с 5,5 точки. На второ място Кирил Димов с 5 точки.
Трети е Delloudis Georgios с 5 точки – президент на гръцкия клуб в град Димотика.
При сеньорите над 60 години първо място зае Михаил Чуклев с 5 точки. Най-добър местен играч – AIM Христо Костурков с 5 точки. Най-добра жена Цвета Василева с 4 точки. Най-добър играч до 14 години Кутлас Николаос с 4,5 точки. Най-добър играч до 12 години Андре Тюлие с 5 точки. Най-добър играч до 10 години Владимир Кононенко – 4,5. Най-добър играч до 8 години Данаил Попзафиров – 4. Най-добър чуждестранен играч Цагудис Димитрос . Наградите не се делят и може да се взема само по една.
Турнирът приключи със 102 двама състезатели, тъй като някои си тръгнаха преди награждаването, съобразявайки се с транспортните връзки.
След връчване на наградите организаторите от ШК „Оборище“ и ШС „Асарел – Медет“ получиха поздравления от председателя на БФШ д-р Руслан Тошев, който заяви, че международният турнир в Панагюрище може да стане с ранг на национална купа, но при условие, че не съвпада с държавния шампионат по шахмат.

„Изказвам моите благодарности към IM Атанас Димитров председател на ШК „Шумен“ 2005 и Георгиус Делуидис – президент на шахматния клуб в гр. Димотика, Гърция, които ни помогнаха с 30 шахматни комлекта, за да можем да посрещнем технически турнира.  Още от сега казвам, нямаме силите първо финансово, второ технически да обезпечим турнир от ранга на Национална купа с международно участие. Такъв турнир се провежда в рамките на няколко дни, с контрола по класически шах от 1,30 час за 40 хода плюс 30 секунди добавяне на ход. Да не говорим за медицинско обезпечаване и редица други фактори. Напрежението е голямо и коства много нерви, които едва ли някой ще разбере, ако не е организирал подобно мероприятие. За да се положи някакво начало, може би трябва да се кандидатства с проект по младежките програми, за да можем да увеличим техническата материалната база. След това, мъката на всички клубове финансово обезпечаване минимум 10 000 лева и след това да тръгнем да направим наистина нещо. До тогава може само да си говорим!“, коментира председателят на ШК „Оборище“ Христо Костурков, след финала на спортното събитие.

Турнирът се проведе с финансовата подкрепа на „Асарел – Медет“ АД и „Оптикоелектрон“ Груп АД.

 

Източник: http://arena-asarel.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *